Кенгурови (Macropodidae) са семейство Двуутробни (Marsupialia) бозайници, които главно се срещат в Австралия, но също така и в Нова Гвинея и остров Тасмания. Те са дневни животни и са вегетарианци. Живеят на стада водени от един възрастен мъжкар. Придвижват се със скокове. Голямата им опашка служи като балансьор. Някои от тях могат да плуват.

Големите кенгурута се движат със скорост до 80 km/h. Новородените са съвсем малки – около 2,5 cm. дължина.Новородените са едва 1 грам. Живеят в торбата на майката докато пораснат. Те остават там от 7-10 месеца. Хранят се от млечните жлези (зърна). Те захапват зърното и то набъбва в устата им докато я запълни цялата. Така то изпуска определено количество кърма в определено време.

Кенгуруто е животно, което се среща само в Австралия, въпреки, че има по-малък роднина наречен „Wallaby“, който живее на австралийския остров Тасмания и също в Нова Гвинея.

Кенгурата ядат трева и растения. Те имат къси предни крака, но много дълги и много силни задни крака и опашка. Използват ги за сядане и скачане. Известни са с това, че могат да скочат напред повече от 8 метра и да прескочат ограда висока повече от 3 метра. Те също могат да бягат със скорост по-голяма от 45 km/h. При уплаха скокът им достига до 16 m дължина.

Най-големите кенгура са „Голямото сиво кенгуру“ и „Червеното кенгуру“.Също се среща и Гигантското кенгуру, което се движи на скокове със задните крака и развива до 50км в час. Възрастните израстват на дължина до 1,6 m и тегло над 90 кг.

В Австралия се среща и Дървесно кенгуру. То се е приспособило към живот на дърветата с грапави възглавнички на лапите и дълги нокти. Има дълга опашка, за да пази равновесие по дърветата. Храни се основно с листа и дървесна кора, но понякога слиза на земята, за да се храни с храсти и млади стръкчета.

Кенгурата са двуутробни животни. Това означава, че женското кенгуру има външна торба отпред на тялото си. Бебето кенгуру се ражда много малко и недоразвито – дължината му е около 3 см.Когато се ражда, прилича на червей и трябва само да пропълзи и намери пътя до торбата на майка си, като минава между космите на козината – по-дълги от него. Това е най критичният период за живота на малкото, ако не успее ще загине. Кенгурчето прекарва първите 6 месеца от живота си в торбата. Мъжкото кенгуру няма торба. Бременността продължава до 33 дни.

По скоро си беше голям късмет…

Категория:

Уникални

*